Denne polske bank er involveret i den internationale hvidvaskning skandale
Journalister verden over har afdækket en international hvidvaskning skandale, hvor flere banker har været involveret. I Danmark skulle det være Danske Bank, hvilket nok ikke har forbigået din opmærksomhed. Men er der en polsk bank involveret?
Ja, det er der eller rettere det er den polske gren af den hollandske bank ING, det skriver Gazetta Wyborcza
Gazeta Wyborcza rapporterer, at flere hundrede millioner dollars kunne have været hvidvasket via konti i ING Bank Śląski, der tilhørte mistænkelige virksomheder. Det handler om midler, der kom fra Rusland og Ukraine.
Internationalt journalist samarbejde har afdækket skandalen
Sagen blev håndteret af International Consortium of Investigative Journalists, BuzzFeed-portalen og 110 redaktionskontorer fra 88 lande. Der i blandt altså også det polske dagblad Gazeta Wyborcza. Det store journalistiske arbejde varede i flere måneder og var baseret på en analyse på over 2,6 tusind. hemmelige dokumenter fra Financial Crime Enforcement Network (FinCEN) – efterforskningskontoret for det amerikanske finansministerium, såvel som om andre kilder og snesevis af interviews.
Hvidvaskning for flere hundrede mio. af dollars
Journalisterne oplyser, at der er en finansiel formidler i Holland hvor hundreder af millioner dollars har passeret igennem. Midlerne gik til virksomheder i Cypern og i skattely. Derefter forsvandt sporet af penge. Tilsyneladende skulle pengne stamme fra oligarkerne fra Ukraine og Rusland.
Det pågældende selskab, som har foretaget hvidvaskningen er Schildershoven Finance B.V. Et andet firma som også skulle have deltaget i de ulovlige transaktioner er – Tristane Capital B.V. fra Amsterdam. Begge virksomheder skal være medlemmer af det såkaldte Moscow Mirror Network.
Schildershoven og Tristane havde også konti i polske ING Bank Śląski
”Både Schildershoven og Tristane havde konti i den polske ING Bank Śląski, hvorfra der ifølge amerikanske finansielle controllere blev foretaget mistænkelige transaktioner. Schildershoven købte værdipapirer til to virksomheder – cypriotiske Serbenta og British Ergoinvest, som igen hvidvaskede russiske rubler.
For denne praksis i 2017 måtte Deutsche Bank, som gennemførte disse transaktioner, betale 630 millioner dollars i bøder pålagt af britiske og amerikanske finansielle tilsynsmyndigheder ” skriver journalisterne fra Gazeta Wyborcza; Bartosz Chyż, Hubert Orzechowski og Michał Kokot i deres fælles artikel.
Amerikanske eksperter mistænkte enheden for hvidvask af penge.
“FinCEN-dokumenter, som er blev læst af” Wyborcza “, indikerer, at ING Bank Śląski kunne have været brugt på lignende måde i 2013-14. FinCEN advarede i rapporter om mistænkelige transaktioner der gik gennem denne polske banks konti.
Det er muligt, at samarbejdet mellem ING Śląski og Schildershoven varede længere – den nuværende direktør for det hollandske selskab Vladislavs Zaharovs hævder, at det indtil 2018 havde forretningsforbindelser med banken. ” – tilføjer Gazeta Wyborcza.
Finansiering af kriminelle og terrorister
”Interne FinCEN-rapporter, som International Consortium of Investigative Journalists og BuzzFeed har fundet, viser, at i det mindste nogle af de penge, der blev hvidvasket af Moskva Mirror Network, gik til kriminelle organisationer.
Blandt dem var Altaf Khananis netværk, som i Juli i år. sluttede en fem års dom i et amerikansk fængsel. Den pakistanske arbejdede for colombianske og mexicanske karteller, såvel som for den libanesiske terrororganisation Hezbollah og Al-Qaida. Khananis advokat nægter at tale på hans vegne og forklarer dette med hans klients dårlige helbred.
Cirka 10 milliarder dollars blev omdirigeret fra Moskva Mirror Network-skandalen. Igor Putin, en fætter til den russiske præsident Vladimir Putin, skal også have været involveret. Han sidder i flere russiske bankers styrende organer
ING Bank Śląski ønsker tilsyneladende ikke, at kommentere skandalen for nuværende. Men set ud fra et PR mæssigt synspunkt, kan de næppe forholde sig tavse. ING Bank Śląski er iøvrigt en bank, som mange expats benytter sig af i Polen. Hvorvidt det vil forhold sig sådan i fremtiden, er nok mere tvivlsomt efter at denne sag er kommet for dagens lys.