Sådan finder du den rigtige revisor i Polen og hvorfor det er vigtigt!

Sådan finder du den rigtige revisor i Polen og hvorfor det er vigtigt! juni 4, 2020Skriv en kommentar
Sådan finder du den rigtige revisor i Polen og hvorfor det er vigtigt!. regnskab

Når du driver forretning i Polen, anbefales det stærkt at du har en revisor. Hvis din virksomhed er et enkeltmandsfirma, er det ifølge loven obligatorisk. Der er mange grunde til, at det er vigtigt at have en erfaren og pålidelig revisor i Polen. Lovgivningen ændres jo med tiden jo også i Polen og hvis revisor ikke kender til de ændringer, kan det blive rigtigt dyrt for dig.

Der kan desuden være specielle detaljer vedrørende regnskab i Polen, som du ikke er opmærksom på.  Endvidere kan man desværre være ude for, at revisoren simpelthen ikke laver sit arbejde mv.

Mine problemer med revisorer i Polen

Det sidste skete for mig personligt, da jeg i sin tid fik min første revisor. Det viste sig, at hun ikke leverede dokumentationen for, at jeg havde betalt ZUS. Jeg vil dække, hvad ZUS er mere detaljeret på et senere tidspunkt. men kort sagt ZUS er socialforsikring og sundhedsbidrag samt indbetaling til pension i Polen.

Hvis jeg ikke havde fundet ud af, at min revisor ikke havde gjort sit arbejde, kunne jeg have haft nogle problemer med myndighederne og i sidste ende betale en stor bøde. Men heldigvis fandt jeg ud af det i tide. Efter den oplevelse besluttede jeg naturligvis, at få en anden revisor og en der talte og forstod bedre Engelsk end hun gjorde. 

Jeg undersøgte markedet meget grundigt og det både online og i mit netværk. Jeg endte med at vælge et regnskabsfirma, der havde mange afdelinger og jeg fik det jeg ville have, en revisor der talte Engelsk på et højt niveau eller det troede jeg.

I lang tid havde jeg ikke nogen form for problemer, kun mindre misforståelser og de blev løst, før det blev et decideret problem. Det skyldtes at jeg spurgte ind til detaljerne, men en dag var det ikke nok.

En dag fik jeg på Engelsk, en mere detaljeret e-mail om hvor meget jeg skulle betale i skat. I slutningen af ​​e-mailen stod der, at “Du skal betale” 3500 Pln. Men det viste sig efter et besøg på det skattekontoret, at jeg faktisk fik 3500 pln tilbage fra den Polske stat!

Med andre ord havde det nye regnskabsfirma havde begået en stor fejltagelse, og jeg var meget tæt på at betale de 3500 Zloty tilbage i skat. Penge, som jeg ikke skyldte i første omgang! Firmaet og revisoren der begik fejlen, indrømmede, at de havde begået en fejl. Men den værste del var næsten, at de ikke engang undskyldte for deres fejl!

Den slags “service” hverken kan eller vil jeg acceptere, så endnu en gang ledte jeg efter et pålideligt og kompetent Polsk regnskabsfirma. Endelig fandt jeg en, og det vil jeg fortælle om senere i dette blog indlæg.

Men først vil jeg lige fortælle dig, at de i de fleste offentlige kontorer ikke taler Engelsk, så hvis du ikke taler Polsk, skal du have en oversætter med dig. For det meste kan du i Polen”nøjes” med en ikke-autoriseret oversætter, men nogle gange er det rent lovmæssigt et krav, at det er en autoriseret oversætter. Et emne som jeg også vil gå mere i dybden med på et senere tidspunkt.

Sådan får du den rigtige revisor i Polen

Som jeg skrev tidligere fandt jeg endelig et regnskabsfirma, som jeg kunne stole på. Så hvordan fik jeg endelig det? Først kontaktede jeg mit enorme netværk, især expats om deres råd og erfaringer med de mange forskellige regnskabs firmaer som der er  i Warszawa (jeg har bopæl og firma registeret i Warszawa). 

Det er en meget god idé, at have din revisor  i samme by som du har registreret din virksomhed i eller tæt på,. Dels fordi det sparer dig tid, hvis du har brug for at etablere et møde med dem hurtigt og når de kender de lokale myndigheder, kan det medvirke til at tingene går hurtigere med papirarbejdet. Personlige forhold betyder naturligvis også noget her.

Udover at spørge mit netværk, som du også bør gøre, læste jeg naturligvis også alle oplysninger og anmeldelser om de forskellige regnskabsfirmaer i mit område. Næste trin er at kontakte dem via e-mail og / eller ringe til dem med nogle relevante regnskabsspørgsmål vedrørende din virksomhed i Polen.

Det vil hjælpe dig med at få nogle vigtige oplysninger, når det gælder deres Engelsk kundskaber samt give et indblik i  deres viden og hvor serviceminded de er. Service er vigtigt og endnu mere, når det kommer til håndtering af ens bogholderi.

Ikke alle revisorer taler Engelsk i Polen

Et andet problem som du skal tage højde for, før du underskriver en kontrakt med et regnskabsfirma i Polen, er at ikke alle taler Engelsk i Polen, selv ikke nogle unge. Det er især et problem på landet i de mindre landsbyer, men også i nogle større byer rundt omkring i Polen. Dog bliver det bedre og bedre.

Det er en af de ​​mange vigtige faktorer, som du skal være opmærksom på, før du beslutter dig hvor du skal registrere og etablere din virksomhed i Polen.  Du kan læse om nogle af disse andre faktorer i min guide “De 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen”. Den får du gratis ved, at tilmelde dig Biz i Polens nyhedsbrev, som du tilmelder dig  i nederste højre hjørne.

I Biz i Polens VIP er der som bekendtet tema hver måned og især i det første tema vil jeg gå mere i dybden med de problemstillinger.

Men hvis du følger de trin, som jeg beskrev tidligere, vil du have en meget god chance for at finde den rigtige revisor fra starten af. Dermed undgår du en masse bøvl inkl. evt. økonomiske tab.

Hvis du har spørgsmål angående dette emne, kan du stille dem  nedenfor i kommentar feltet. Så vil jeg besvare dine spørgsmål, eller i det mindste gøre hvad jeg kan, for at give dig et fyldestgørende svar.

Der vil i fremtiden også være blogindlæg og andet premium indhold, der dækker den regnskabsmæssige del af, at lave forretning i Polen. 

Brug for mere hjælp til din Polske virksomhed og/eller det Polske marked?

Måske har du brug for mere specifik rådgivning på dette område af din forretning i Polen. Hvis det er tilfældet, skal du seriøst overveje at booke en Business i Polen session. Såfremt du gerne vil rådføres om din/jeres strategi for det Polske marked og/eller om din/jeres opstart af firma i Polen, anbefaler jeg mit 6 måneders rådgivningsforløb.

Du er mere end velkommen til, at kontakte mig for yderligere oplysninger om disse konsulentydelser.  

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?