Derfor er Polen et godt land at investere og gøre forretning i

Derfor er Polen et godt land at investere og gøre forretning i juni 2, 2020Skriv en kommentar
Polen et godt land at investere og gøre forretning i. Professionel rådgivning

Det er meget sandsynligt, at du allerede er klar over at Polen er et tæt på, at være et perfekt land at investere og drive forretning i. For i de seneste år, har Polen været i toppen i forskellige undersøgelse, hvad angår hvilke lande som er bedst at investere i eller lave forretning i på verdensplan. 

I år er Polen igen i top 3. I år som nummer tre ifølge CEOWORLD magazine og deres årlige rapport. 

Polens økonomi er fortsat stærk også efter corona virussen

Polen er et af de meget få lande i verden, der gennemgik finanskrisen tilbage i 2008 og de efterfølgende år uden store tab. Faktisk har Polen i årevis haft et BNP som voksede fra år til år.

Før 2020 og corona virussen forventede man, at BNP i Polen at være en vækst på mellem 3,5-4%. Ligesom alle andre lande forventer man, at Polen også bliver ramt af en økonomisk tilbagegang. Men det er værd at bemærke, at Polen er et af de lande som forventes at blive mindst ramt. Danmark er iøvrigt et af de lande som også vil klare sig bedst, ifølge de første forudsigelser. 

Ifølge Europa-Kommissionen vil Polen efter pandemien få et minus i BNP på -4,3%. EU som helhed står til  -7,3% af BNP. 

Sidste år var BNP-væksten + 4,1% i Polen og ifølge Europa-Kommissionen ser Polen ud til at være et af de EU-landene, der hurtigt kunne komme sig oven på krisen. Således er prognosen at Polens BNP vil være på  + 4,1% i 2021. 

Polen har potentielle 38 mio kunder til dig og din virksomhed

Hvis du vil udvide din virksomhed til et andet land eller starte en virksomhed, er Polen et godt valg. Udover den meget stabile økonomi er en af grundene hertil, at Polen har en befolkning på ca. 38 mio. mennesker, og størstedelen bruger flere og flere penge på varer og tjenester, og det ser langtfra ud til at aftage, tværtimod

Lav selskabsskat og differentieret moms i Polen

En af mange årsager til, at det er en rigtig god idé at gøre forretning i Polen er også, at skatten er lav også selskabsskatten. Som udgangspunkt er selskabsskatten på 19%.

Men der er også en reduceret polsk selskabsskat på 9% og den gælder for mindre virksomheder, der har indtægter (inklusive moms) svarende til 1,2 mio. Euro eller mindre, og det er udelukkende det første driftsår som det ombefatter. Men reglerne ændre sig over tid, så det er godt at følge med på Biz i Polen og især alliere sig med en god lokal revisor i Polen.

Polen har desuden differentieret moms, så på det område kan der er også være penge at sparer. Der er en standard polsk moms på 23 procent altså med andre ord 2 procent lavere end i Danmark. Udover det er der en momssats på 8 procent og en på 5 procent og  ja sagar en på 0 procent.

Momsen på 8 procent gælder blandt andet for konstruktion, renovering, modernisering, energieffektivitet eller ombygning af socialboliger.

5 procent momsen er på basale fødevarer (f.eks. brød, mejeriprodukter, præparater fremstillet af korn, mel, gryn, pasta, juice) og trykte bøger og på bånd eller andre fysiske medier og specialiserede tidsskrifter. 

Online shopping blomstrer i Polen

Væksten i shopping skyldes naturligvis også online handle, der også i Polen bliver mere og mere populær. e-handel er vokset meget hurtigt i Polen med en tocifret stigning i omsætningen, der i 2018 oversteg 50 milliarder Zloty.

Antallet af webshops i Polen stiger også i antal i 2018 steg det med 1.800 ind til næsten 31.000 ifølge Bisnode, der blandt andet arbejder med kunde data  i Polen.

Så sælger du produkter eller services på nettet, så er Polen helt sikkert også et marked for dig. Online handel i Polen er selvsagt et emne som jeg vil gå meget mere i dybden med også i medlemsklubben Biz i Polen VIP.

Veluddannet befolkning og stadig lave lønninger

Der er endnu en årsag til, at du bør drive forretning i Polen. Det er at den den polske befolkning er generelt veluddannet og bliver bedre og bedre uddannet. Desuden er det polske folk generelt hårdt arbejde.

Derudover er lønnen fortsat lav sammenlignet med andre europæiske lande, herunder Danmark. Men dog lettere stigende. Det er også en del af svaret, hvorfor mange virksomheder outsourcer til Polen. En af de brancher, der specielt vokser meget disse år i Polen blandt andet grundet outsourcing, er IT-sektoren.

Polens placering i Europa er oggså meget tæt på Danmark

Som du sikkert ved er beliggenhed  meget vigtig, hvis du transporterer produkter eller dele til produkter. Polens placering er som bekendt mere eller mindre i centrum af Europa, og derfor kan du temmelig hurtigt f.eks. kommer til Danmark og resten Skandinavian eller det sydlige Europa.

Det tager f.eks. kun lidt over 1 time fra København til Warszawa med fly og der er mange afgange. Det er naturligvis også muligt, hurtigt at tage flyet mellem de største byer i Polen.

I disse år udvides nettet af motorveje i Polen, og generelt forbedres infrastrukturen meget. Så det er lettere og meget at komme rundt i Polen og til andre lande, så virksomheder kan spare tid og penge.

Det samme gælder for rejser med tog, mange nye togvogne introduceres, og især er pendolino-toget værd at prøve, hvis komfort og høj hastighed er din ting.

Gæstfriheden i Polen er uden sidestykke

Jeg har været i mange lande og de fleste lande, har en stor gæstfrihed over for udlændinge. Men igen og igen må jeg konkludere, at den polske gæstfrihed ikke mindst over for udlændinge er uden sidestykke! Den polske befolkning er generelt meget tilfredse med udlændinge, der driver forretning i Polen. Hvilket selvfølgelig er et meget vigtig parameter, når du skal vælge hvilket land du vil gøre forretninger i.

Med andre ord er Polen et godt land at drive forretning i, og udviklingen i Polen går hurtigt i disse år. Så jeg kan varmt anbefale dig at starte en virksomhed i Polen, hvis du ikke allerede driver forretning her.

Hvordan kan jeg og Biz i Polen hjælpe?

Hvis du ønsker at gøre investere i Polen eller på anden måde gøre forretning i Polen, eller måske du allerede er, men har brug for professionel rådgivning, kan jeg Søren hjælpe enten via online konsulentrådgivning eller via møder her i Warszawa, hvor jeg bor og driver forretning.

Du kan også få mere eksklusiv information om, at lave  orretning i Polen via Biz i Polen VIP medlemsklubben. Det og meget mere kan du læse om på Bizipolen.dk. Kontakt mig meget gerne for mere information.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?