Så meget eksport til Storbritannien vil Polen miste ved hård Brexit
Som mange andre lande, ikke mindst lande som er medlem af EU, står Polen til at miste eksport til Storbritannien og især ved en hård Brexit.
Polen vil miste 11 procent af deres eksport til Storbritannien
En hård Brexit og en tilbagevenden til britisk told ville bidrage til et fald i efterspørgslen efter polske varer på det britiske marked. Hvilket ville føre til et fald i den polske eksport på over 1,5 mia. Euro (11 procent), analytikere ved det polske økonomiske institut ( PIE) annonceret.
PIE’s beregninger viser, at hvis Storbritannien indfører told til de nuværende foreslåede satser, vil den gennemsnitlige told på polske varer i betragtning af den nuværende eksportstruktur stige fra 0 til 7,3 procent.
25 procent toldafgifter på visse produkter
“I gruppen af landbrugsfødevareprodukter kunne det endda nå op på 25 procent, og de højeste toldsatser ville gælde for tobaksvarer, mejeriprodukter, kød og kødprodukter,” skrev PIE-eksperter i det seneste nummer af PIE Economic Weekly.
EUs samarbejde med Storbritannien var på dagsordenen på et to-dages EU-topmøde i Bruxelles, der startede torsdag i sidste uge. Blandt emnerne til diskussion er den aktuelle forhandlingsstatus om det fremtidige partnerskab mellem Storbritannien og EU. EU-ledere skal også drøfte forberedelserne til forskellige scenarier efter 1. januar 2021.
Forud for topmødet havde det ikke været muligt, at nå til enighed om de vigtigste tvistepunkter, der har hæmmet samtaler siden starten, blandt andet forskellige tilgange til virksomhedens konkurrenceprincipper og uoverensstemmelser med hensyn til overfiskeripolitikken.
Efter PIE’s vurdering er det “næsten umuligt”, at opnå en aftale, der regulerer forbindelserne mellem EU og Storbritannien, så aftalen kan træde i kraft fra starten af januar 2021. Hvis parterne ikke er enige om en forlængelse af overgangsperioden, vil Storbritannien blive en ‘tredje land ‘i EU-forbindelser.
“Dette ville betyde en tilbagevenden til told og andre gamle regler, hvilket ville øge omkostningerne og forlænge leveringstiden over Den Engelske Kanal,” skrev PIE.
Meget tyder på en hård Brexit
At dømme udfra de forskellige udmeldninger fra både Storbritannien og EU, tegner der sig et billede af at det ender med en hård Brexit. I hvert fald hvis den oprindelige dato for Storbritanniens udmeldele af EU fastholdes.
Men grundet Coronavirussens genopblusning samt det forhold, at både EU og Storbritannien ser ud til økonomisk, at tabe på en hård Brexit, kan en udskydelse af den førnævnte dato, nok komme på tale.