Så mange mia. Euro får Polen fra EUs genopbygningsfond

Så mange mia. Euro får Polen fra EUs genopbygningsfond september 21, 2020Skriv en kommentar
Så mange mia. Euro får Polen fra EUs genopbygningsfond

Polen er normalt et af de lande i EU, som får den største økonomiske støtte fra EUs forskellige fonde mv. Det er  dog ikke tilfældet, hvad angår de første udbetalinger fra EUs COVID-19 genopbygningsfond

Europa-Kommissionen fremlagde forleden officielt beregningen af ​​fordelingen af ​​tilskud fra genopbygningsfonden, hvis form der blev forhandlet om på EU-topmødet tilbage i Juli måned.

Polen vil modtage 18,9 Mia. Euro fra EU

De præsenterede beregninger viser, at Polen for årene 2021-2022 modtager 18,9 mia. Euro, mens der i 2023 vil blive tilført Polen yderligere 4,1 mia. Euro. Sidstnævnte beløb vil dog i sidste ende afhænge af ledigheden i Polen.

Den største andel af pengene fra EUs genopbygningsfond, som der er til rådighed i 2021-2022, går til Spanien – 43,5 mia. Euro og Italien – 44,7 mia. Euro samt Frankrig som vil modtager 22,7 mia. Euro, mens Tyskland får 15,2 mia. Euro.

EUs genopbygningsfond er på 750 mia. Euro

Genopbygningsfonden er på 750 mia. Euro og blev aftalt på topmødet i Bruxelles i Juli og består af 390 mia. Euro i tilskud og 360 mia. Euro i lån. Den del som bliver kaldt Recovery and Resilience Facility skal udgøre den største del af finansieringen, der beløber sig til 672,5 mia. EUR og er ligeledes opdelt i lån og tilskud.

For at få adgang til fonden skal medlemslandene indsende planer, der skitserer nationale investerings- og reformprogrammer i overensstemmelse med EU-politiske kriterier. Planerne skal vise, hvordan regeringer agter, at øge deres potentiale for økonomisk vækst, jobskabelse mv.

EU-kommissionen opfordrer medlemsstaterne til, at medtage investeringer i “flagskibsområder” i deres planer. Disse inkluderer miljøvenlige teknologier inklusiv brugen af ​​vedvarende energikilder, forbedring af energieffektiviteten i offentlige og private bygninger, intelligent transport, indførelse af højhastigheds bredbåndstjenester, herunder fiber- og 5G-netværk samt digitalisering af offentlig administration og tjenester, herunder retslige og sundhedssystemer.

Måske behov for mere økonomisk støtte

Hvorvidt EUs økonomiske støtte til medlemslandende bliver en engangsforestilling, er selvsagt svær at spå om. Det kommer naturligvis til, at afhænge af coronavirussens udvikling og i hvor høj grad de forskellige lande må lave en fuldstændig lockdown af deres samfund, som tilbage i foråret.

I skrivende stund ser det ikke for lyst ud i den sammenhæng, idet antallet af smittede med Coronavirus er markant stigende i mange lande i Europa. Det gælder som bekendt også både Polen og Danmark.

 

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?