Rapport: polske lønninger indhenter EU-gennemsnittet om 18 år

Rapport: polske lønninger indhenter EU-gennemsnittet om 18 år december 11, 2020Skriv en kommentar

Der er mange årsager til, at det er en god idé at drive forretning og/eller handle med Polen. En af dem er, at mange er veludannet i Polen og at de polske lønninger ikke er på højde med f.eks. de danske lønninger. Nu viser en ny rapport, at det vil tage lang tid før de polske lønninger er på samme niveau som EU gennemsnittet.

18 år før EU-gennemsnittet er nået

Polske lønninger stiger ret meget i disse år og er kommet lidt tættere på EU’s gennemsnitlige bruttoløn. Men der er lang vej endnu, det vil stadig tage 18 år for Polen at nå det gennemsnitlige EU-niveau hvad angår lønninger, det rapporterer regnskabsfirmaet Grant Thornton.

Virksomheden baserede sin beregning på den antagelse, at lønningernes vækstrate set over de sidste tre år, vil blive opretholdt i alle de undersøgte lande. Hvilket i mine ønje er lidt urealistisk.

Men i rapporten “Salary Catch Up Index” blev Polen syvende sidst, blandt de 27 EU-lande med hensyn til bruttoløn. I nominelle termer tjente polakker næsten tre gange mindre end EU-gennemsnittet og næsten fem gange mindre end folk i Luxembourg, der toppede placeringen.

Sammenlignet med den foregående rapport, overgik Polen lidt Kroatien og Ungarn, men faldt bagefter Litauen. Når købekraften indregnes, rangerer Polen ottende sidst, og polakkerne er tre gange mindre velhavende end luxembourgerne.

Polsk lønvækst på 5,6 procent

Grant Thorntons Tomasz Wróblewski påpegede, at Polens lønvækst nåede op på 5,6 procent årligt i 2017-2019 beregnet efter inflation, mens gennemsnittet for EU var 0,4 procent. ”I 2000 var Polens løn fem gange lavere end det europæiske gennemsnit, den forskel er reduceret til tre gange mindre inden 2019”, sagde han.

Ifølge Grant Thorntons beregninger vil Polen nå EU-gennemsnittet i 2038. Hvad angår andre EU lande er  Portugal kun fem år fra, og længst fra er Irland, 39 år. Tysklands lønniveau kan nås på 28 år.

Så lønnen til ansatte i Polen, er i øjeblikket lav sammenlignet med det meste af Europa. Men som arbejdsgiver skal man huske på, at man udover sin egen ZUS også skal betale den enkelte medarbejdes ZUS. Dette er dog ikke tilfældet, hvis man har indgået en b2b kontrakt med medarbejderen Så skal medarbejderen selv afholde den udgift.

Vil du have mere information om det at drive virksomhed i Polen, kan du med fordel booke Opstart af firma i Polen forløbet og/eller kontakte mig for flere oplysninger.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?