Polske virksomheder erklærer støtte til de mange og kraftige abortprotester

Polske virksomheder erklærer støtte til de mange og kraftige abortprotester november 3, 2020Skriv en kommentar

En lang række polske virksomheder støtter de mange protester mod den polske forfatningsdomstol, der i realiteten indfører et næsten totalt forbud mod abort. Som modsvar har nogle konservative, inklusiv en minister, opfordret til en boykot af disse virksomhederne.  I mellemtiden har de vigtigste arrangører af kvindeprotesterne truet retssager mod firmaer, der drager fordel af deres logo uden tilladelse.

Mange forskellige polske virksomheder støtter demonstraterne

I sidste uge delte Polens fjerde største bank, mBank, en video på sine sociale medier, der ombefattede lyn symbolet, som bruges af modstanderne af den nye abortlovgivning. Endvidere gav banken i videoen, en kort meddelelse om støtte til demonstraterne.

Der var mange som tog godt imod mBanks video, men der var også nogle der tog det meget ilde op og opfordrede til boykot af banken. Blandt dem der deltog i opfordringer til en boykot af banken, var en viceminister for statslige aktiver, Janusz Kowalski. Han anbefalede bankens kunder, at skifte til en anden bank.

Kowalski opfordrede også til en boykot af andre virksomheder, der har støttet arbejdere, der onsdag deltog i en strejke i protest mod abortafgørelsen. Disse omfattede Polens ældste chokoladeproducent, E. Wedel, som nu tilhører den japanske Lotte Group.

Et antal mennesker har sagt, at de vil stoppe med at købe virksomhedens produkter, rapporterer det konservative nyhedswebsted wPolityce. En onlinekritiker spurgte, om firmaet også ville støtte personale, der ønskede at deltage i den årlige  uafhængighedsmarsch den 11. november.

I mellemtiden har Lukullus, en kæde af eksklusive kagebutikker, meddelt, at alle indtægter fra Napoleon-kagerne vil blive givet til Strajk Kobiet (Kvinders strejke), organisationen, der koordinerer protesterne.

Andre brands sluttede sig til generalstrejken onsdag i sidste uge. Herunder et tøjfirma Pan Tu Nie Stał, der lukkede alle sine butikker på dagen. Kosmetikfirmaet Resibo signaliserede også sin støtte, ligesom flere andre brands såsom; Moye, MLE Collection, Elementy, LeBrand, Plantwear og MOIÉL.

Netguru, en softwareudvikler virksomhed, skrev, at “som medlem af FN’s Global Compact Program” har de accepteret et sæt principper, der inkluderer forpligtelse til at “beskytte og respektere menneskerettighederne”. Virksomheden meddelte derfor, at det ville støtte alle, der “beslutter at tage en fridag og deltage i onsdagens protester”.

Strajk Kobiet: ikke ok at tjene penge på vores logo

Som svar på, at en række virksomheder, der tilbyder varer med den røde lyn, har Marta Lempart, en af lederne af Strajk Kobiet, advaret om, at ”det ikke er OK” for virksomheder at tjene penge på hendes organisations ophavsretligt beskyttede logo. Deres advokater “undersøger sagen”, sagde hun.

I mellemtiden udsendte Green Caffe Nero, som er en stor cafékæde, også et billede af kaffe med protestens symbol drysset på mælkeskummet. ”Kaffe er en kvinde,” skrev de. Flere andre restauranter og caféer – som siden lørdag kun har fået lov til at drive take-away – har taget hensyn til demonstranter med gratis varme drikke og husly.

Bar Wieczorny i Mokotów-distriktet i Warszawa har meddelt, at den vil åbne sine døre for lægearbejdere, der har støttet protesterne og forsynet dem med varme drikke og adgang til deres toiletter. De vil også hælde skud af hjemmelavet kirsebærlikør (wiśniówka) til demonstranter.

Med andre ord er det mange forskellige polske virksomheder og mange forskellige brancher som bakker demonstraterne op i denne sag. En afstemning, der blev offentliggjort i denne uge, viste iøvrigt, at et flertal af offentligheden (54%) støtter protesterne, mens 43% er imod.

Store demonstrationer i Polen og de fortsætter

I sidste uge deltog flere hundredetusinde i demonstrationer. Især Fredag var der mange og det var de største protester i Polen siden kommunismens fald i 1989! Der er fortsat demontrationer rundt om i Polen og ikke “kun” i de større byer.

Protesterne har hidtil været overvældende fredelige. Men der har været nogle sammenstød med politiet og med nationalistiske modstandere af protesterne såvel som tilfælde af hærværk. Modviljen mod den nye abortlovgivning er stor, så demonstrationerne vil uden tvivl fortsætte. Det samme gør sig formentlig også gældende for de mange virksomheders støtte.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?