Polsk bank indfører negative renter på virksomhedskonti

Polsk bank indfører negative renter på virksomhedskonti december 22, 2020Skriv en kommentar
Polsk bank indfører negative renter på virksomhedskonti

Flere danske banker har indført negative renter på bankkonti og nu kommer det også til den første polske bank. Det skriver flere polske medier.

Det er den polske bank Pekao som indfører en negativ rente på saldi på erhvervskunders konti. I nogle tilfælde endda på minus 0,8 procent. Andre banker vil muligvis bruge lignende løsninger ifølge eksperter.

Negative renter på konti med mere end 1 million Zloty

For Pekao pålægges den negative rente på konti, der indeholder mere end 1 million Zloty. Negative renter er et mere og mere almindeligt fænomen i Europa. I Euro området gælder negative rentesatser, næsten udelukkende for erhvervskunder og finansielle institutioner. Pekaos introduktion af det på det polske marked, kan indikere en bevægelse mod flere lignende tiltag i Polen.

Indtil nu opkrævede polske banker negativ rente, hovedsageligt ved opretholdelse af saldi hos erhvervskunder i valutaer i lande, hvor indlånsrenten er negativ. I tilfældet med Pekao kan beslutningen imidlertid virke underlig, da den polske nationalbank NBP i modsætning til et antal større centralbanker i verden, ikke har valgt at sænke satser under nul.

Bankerne er skeptiske, især når enkelte investerer høje beløb i slutningen af ​​kvartalet, da kan bankerne ikke gøre brug af denne likviditet, og det betyder samtidig højere omkostninger.

Ifølge Maciej Marcinowski, stedfortrædende chef for analyseafdelingen i Trigon DM, vil den løsning, der er vedtaget af Pekao, sandsynligvis effektivt afskrække andre finansielle institutioner fra, at indsætte deres overskud i denne bank.

I en situation, hvor de ikke kun skal beskæftige sig med bankskatten, men også med NBP-renter tæt på nul, er en meget stor kapitalindstrømning et stadig mere alvorligt problem for kommercielle banker. Derfor forsøger de enten, at afholde deres kunder fra, at investere overskydende likviditet hos dem eller opkræve gebyrer med videre.

Godt nyt for individuelle kunder

Ifølge eksperter kan indførelsen af ​​negativ rente på høje saldi på virksomhedskonti i Polen, paradoksalt nok endda være en god nyhed for individuelle kunder. Dette sænker bankernes omkostninger og reducerer dermed trykket for, at øge omkostningerne ved bankprodukter for de enkelte kunder.

De polske banker har iøvrigt været under et stort pres i indeværende år. En har sågar været involveret i den store internationale hvidvaskningsskandale.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?