Polen havde rekord underskud på de offentlige finanser i anden kvartal i år

Polen havde rekord underskud på de offentlige finanser i anden kvartal i år oktober 24, 2020Skriv en kommentar
Polen havde rekord underskud på de offentlige finanser i anden kvartal i år

Coronavirussen har ikke “blot” negativ økonomisk indvirkning på privatøkonomien hos mange polakker. Men det har også givet et rekord underskud på Polens offentlige fianser i anden kvartal af 2020. Det viser nye beregninger fra Eurostat.

Næsten underskud på -20 procent i BNP

Underskudet målt på BNP, nåede helt op på -19,8 procent. Det var det største underskud i Den Europæiske Union (skønt ingen data om dette emne blev leveret af bl.a. Grækenland, Spanien, Kroatien og Italien). Kun Storbritannien (22,1%) havde et endnu større hul i de offentlige finanser, skriver Eurostat.

Hovedårsag er hjælpepakke til det polske erhvervsliv

Underskuddet er naturligvis, effekten af en massiv stigning i den polske statens udgifter, i forbindelse med behovet for at redde den private sektor fra konkurs. Penge blev stillet til rådighed for virksomhederne i Polen, så de kunne overleve, og at de ikke behøvede at afskedige arbejdstagere i massevis.

Der var også økonomiske lettelser, vedr. betaling af visse skatter og afgifter. Det gav selvsagt den polske stat et markant fald i skatteindtægter.

Ifølge den polske bank PKO BP-beregninger steg det samlede underskud for de sidste fire kvartaler til 5,5 procent.  som hverken er rekordstor eller overraskende. Faktisk er dette resultat lavere end bankens forventninger. Det skriver de blandt andet på deres Twitter profil.

I hele EU nåede underskuddet i andet kvartal op på 11,4 procent, målt i BNP, inklusive 11,6% i euroområdets BNP. BNP voksede iøvrigt i Danmark.

Nyt stort polsk underskud på vej?

Som i mange andre lande i Europa, er Polen i disse uger igen hårdt ramt af coronavirussen. Det har igen betydet en delvis nedlukning af det polske samfund, f.eks. må reasturanter og barer holde lukket for kunder igen. Dog må førstnævnte gerne bringe mad ud til deres kunder.

Det betyder endnu engang en økonomisk bet for mange iværksættere og andre ervervsdrivende i Polen. Derfor er der allerede tale om, at den polske regering igen vil komme med en økonomisk hjælpepakke til den privatesektor.

Såfremt at det bliver til virkelighed, vil Polens offentlige budgetter igen gå i minus. Det var der alllerede budgetteret med, før anden bølge af COVID-19 ramte Polen. Men nu bliver underskuddet nok endnu større end forventet.

Det kommer selvsagt også an på, hvor lange denne nedlukning af Polen vil vare denne gang. Indtil videre er rekstriktionerne overfor de polske barer og spisesteder sat til, at vare 14 dage og de trådte i kraft fra i dag.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?