Polen er et af de førende lande indenfor te eksport

Polen er et af de førende lande indenfor te eksport december 2, 2020Skriv en kommentar
Polen er et af de førende lande indenfor te eksport

Polen er et land som er førende indenfor mange forskellige områder. Det være sig IT f.eks fintech, men også lidt overraskende te. Sidste år overhalede Polen Tyskland, hvad angår eksport af te og Polen eksportere også mere te end det meget te drikkende Storbritannien. Sidste år blev Polen den femte største blandt lande som eksportere te. Med en eksport på 255 millioner amerikanske dollars lykkedes det Polen, at overtage femte pladsen fra Tyskland.

Polen er verdens femte største te eksportør

Polen er som nævnt på en femte plads, hvad angår te eksport. Kina og Indien topper listen. Selvom Polen ikke dyrker det, fordi de ikke har det rette klima til det, er Polen blevet en magt, når det kommer til emballering af dette produkt. Ikke kun takket være udenlandske virksomheder.

De førende eksportører fra Polen er den britisk-hollandske Unilever og den tyske Teekane. Den verdensomspændende efterspørgsel efter te, er steget på grund af behovet for, at blive hjemme under pandemien forlyder det. Te er iøvrigt den næstmest populære drik i verden

Te eksport for milioner af Zloty

Sidste år eksporterede Polen te for 978 millioner Zloty, hvilket er intet mindre end 34 procent mere end et år tidligere! I år, på trods af COVID19, var der en eksportvækst fra januar til september på 7%. i værdi og 10 procent rent kvantitativt.

Som bekendt har Polen ikke det bedste klima for te dyrkning. Det er mere oplagt for f.eks. hamp dyrkning. Kina, Indien, Kenya, Sri Lanka og Vietnam, er lande hvor te bliver dyrket i stor stil. Men te pakkes effektivt i Polen, det er i tørret form, deles og blandes samt pakkes i poser og sendes til slutmodtageren.

Fra Kenya gennem Polen til Australien

Sidste år importerede Polen således 38000 tons te til en værdi af 475 millioner Zloty, for så at eksportere 23000 tons te til en værdi af 978 millioner Zloty. I det indeværende år frem til september udgjorde importen 31000 tons til en værdi af 364 millioner Zloty og eksporten af te lød på 18000 tons til en værdi af 753 millioner Zloty.

Råmaterialet importeres hovedsageligt til Polen fra Kenya og Indien. Men hvor går det forarbejdede produkt hen? Hovedsagelig til Frankrig, USA og … Australien. Så det kan være, at råmaterialet kommer til Polen fra Kenya eller Indien for at gå til Australien i en pakket version. I år sendte Polen 17 procent af det samlede antal varer til det første af disse lande. eksport af “polsk” te, 11 procent til den anden og 9 procent til den tredje.

Sammenlignet med sidste år faldt andelen af ​​te eksport til Storbritannien fra Polens (fra 13% til 8%) og Frankrig (fra 23% til 17%). Imidlertid steg andelen til ​​Holland (fra 7,9 til 8,5%) og Australien (fra 8,6 til 9,1%).

Polen er mester inden for emballering

Kina eksporterede te for 2 milliarder dollars sidste år og producerede 1,9 millioner tons te. 68 procent af den te var grøn te. Indien er på andenpladsen og vokser hovedsageligt Darjeeling og Assam te. Sidste år udgjorde produktionen 1,2 millioner tons, og eksporten var 802 millioner dollars værd.

Sri Lanka er nummer tre blandt eksportørerne, og Kenya er fjerde størst i verden. Polen er som nævnt den femte største eksportør, men må betragtes som føreren af ​​te emballage.

Polske te produktions virksomheder er ikke de største

Det er imidlertid forgæves, at lede efter en virksomhed med polsk oprindelse blandt verdens støtste producenter i te branchen. Britisk-hollandske Unilever Plc er den første producent i verden, den franske Kusmi Tea er på andenpladsen, og British Associated British Foods (Twinings) er nummer 3.

Teemballage i Polen håndteres af British Unilever (mærkerne er Lipton og Saga), tyske Teekane og Indian Tata Global Beverages (Tetley-mærke). De to første eksporterer mest.

I denne gruppe indtog Herbapol Lublin med mærkerne “Big Active” og “Herbapol” en stærk position på det polske marked. Det går dog forsigtigt fremad på de udenlandske markeder – sidste år, ud af 309 millioner Zloty af salget, var kun 7 millioner eksport. Stigningen fra år til år var dog helt op til 47%!

Mere eksporteres af firmaet Mokate, der kontrolleres af familien Mokrysz, ejeren af ​​mærket “Minutka”. Med et salg på 181 millioner Zloty bragte eksporten så meget som 51 millioner Zloty sidste år, hvilket er næsten det samme som året før.

Filialen til det tyske firma Teekane i Polen opnåede sidste år næsten 77 procent af eksporten og med en omsætning på 92 millioner Zloty. Hele 98 procent fra det samlede te salg til en værdi af 473 millioner Zloty, blev eksporteret sidste år af Unilever Polska, men kun noget af det er te. I slutningen af ​​2019 blev Unilevers produktion af visse teposer, desuden flyttet fra fabrikken i Rusland tilbage til Katowice, ifølge Unilever Polskas årsrapport.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?