Polen er det bedste land i EU og femte i verden for kvindelige iværksættere

Polen er det bedste land i EU og femte i verden for kvindelige iværksættere november 26, 2020Skriv en kommentar
Polen er det bedste land i EU og femte i verden for kvindelige iværksættere

Polen er det femte bedste land i verden for kvindelige iværksættere og det bedste i Den Europæiske Union ifølge en ny rangordning. Resultaterne er fra det seneste indeks over kvindelige iværksættere, der udarbejdes årligt af Mastercard. Den analyserer de faktorer, der letter eller hæmmer kvinders forretningssucces i 58 lande, der tilsammen repræsenterer næsten 80% af verdens kvindelige arbejdsstyrke.

Israel er bedst for kvindelige iværksættere

Ranglisten blev toppet af Israel efterfulgt af USA og Schweiz. Så kom New Zealand og Polen, der var foran Storbritannien og Canada. Efter Polen var de næsthøjest rangerede EU-lande Sverige (8) Australien (9)og Spanien (10) med Australien.

Mastercard bemærkede i undersøgelsen, at Polen var et af de lande, der har ”avanceret stærkt” med hensyn til at skabe et positivt miljø for kvindelige iværksættere, der er steget 11 pladser fra sidste års indeks. Polen blev rost for, at indsnævre kønsforskellen i iværksætteraktivitet fra 25% til 10% samt øge sin vurdering af “kulturelle opfattelser af iværksættere”.

Landet scorede også særligt højt i Mastercards vurdering af “kvinders fremskridtsresultater”, hvor der tages hensyn til kvindelige erhvervsledere, fagfolk og tekniske arbejdstagere, kvinders iværksætteraktivitet og kvinders deltagelse i arbejdsstyrken.

Polske kvinder har ca. 40 procent af lederstillingerne

Polen rangerede som fjerde på verdensplan for disse kombinerede faktorer, hvor Mastercard pegede på, at omkring 40% af virksomhedslederstillingerne er besat af kvinder. Blandt polske virksomheder ejes 30% af kvinder, det tolvte højeste tal blandt de lande, der er inkluderet i indekset.

”Polens fremskridt i rangordningen er et godt eksempel på, hvordan brugen af kønsspecifikke støttemekanismer hurtigt kan give synlige resultater,” sagde Mastercard, citeret af 300Gospodarka, en polsk forretningsnyhedstjeneste.

”Positive indikatorer [inkluderer] institutionel støtte til små og mellemstore virksomheder, der steg med 50% i forhold til 2019, og en relateret forbedring i den kulturelle opfattelse af iværksætteri,” fortsatte virksomheden. Det seneste indeks følger andre, der også har placeret Polen højt. Landet blev rangeret ottende i den nyeste version af The Economists Glass-Loft Index, som giver en score for miljøkvaliteten for arbejdende kvinder.

Det satte Polen langt foran Storbritannien (23.), USA (22.) og Tyskland (20.) og kun bag de nordiske lande samt Frankrig og Belgien. The Economist fandt ud af, at kvinder besidder 42,5% af lederstillinger i Polen, hvilket er et højere tal end i noget andet land i indekset.

Kun 10 procent kvinder i polske bestyrelser

PwCs Women in Work-indeks placerer også Polen på ottende plads og bemærker, at det har gjort nogle af de største forbedringer siden 2000. Kvindelig repræsentation for bestyrelseslokaler er dog fortsat meget lav i Polen (som det gør andre steder i CEE-regionen), kun 10,0 %.

Ifølge data fra Eurostat har Polen den sjette mindste lønforskel mellem kønnene i EU på 8,8%, langt under blokens gennemsnit på 14,8%. Polens tal er dog steget: i 2011 lå det på 5,5%, hvilket dengang var det laveste i EU.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?