Nettotab i den polske banksektor vil sandsynligvis overstiger 7,5 mia kr. i 2020

Nettotab i den polske banksektor vil sandsynligvis overstiger 7,5 mia kr. i 2020 september 15, 2020Skriv en kommentar
Nettotab i den polske banksektor vil sandsynligvis overstiger 7,5 mia kr. i 2020. polske marked, konsulentrådgivning, business i Polen

Coronavirussen har naturligvis også en økonomisk negativ effekt på den polske banksektor. For eksempel har folk mistet deres arbejde, ja så kan de selvsagt ikke betale deres banklån af. Men heldigvis også for den polske banksektor, så ser det ud til, at der er en lidt øget beskæftigelse i Polen.

Den polske banksektor står til at miste mia. i år

Den polske banksammenslutning (ZBP) anslår i en rapport, at nettotabene i banksektoren i Polen i 2020 i deres basisscenarie vil udgøre 4,56 mia. Zloty. Med andre ord over 7,5 mia danske kroner.

I sin “Polen og Europa – New Economic Deal” -rapport præsenterede ZBP prognoser for banksektoren i tre scenarier for kriseudvikling: en pessimistisk, en basis samt optimistisk.

I det pessimistiske scenario registrerer bankerne 9,82 mia. PLN (2,2 mia. EUR) i nettotab i 2020, og i det optimistiske scenario vil sektorens fortjeneste beløbe sig til 1,72 mia. PLN (390 mio. EUR). Det pessimistiske scenarie antager, at hensættelserne vil stige med 200 procent i år, og at de i det optimistiske vil være 100 procent højere.

Ifølge ZBPs skøn forventes sektorens kommissionsindtægter at stige afhængigt af scenariet med 5, 10 eller 15 procent.

Kreditkrise under opsejling i Polen?

Rapportens forfattere understreger også, at banksektorens kreditværdighed kan falde betydeligt med stor sandsynlighed og risiko for en kreditkrise. ZBP tilføjede endvidere, at det forventede, at værdien af ​​afskrivninger på lånefordringer ville være 150 procent højere end i 2019.

Basisscenariet forudsætter, at værdien af ​​lån ydet i 2020 falder med 3 procent. Et mere pessimistisk scenario forudser et fald på 10 procent. Den optimistiske version af rapporten taler om en stigning i værdien af ​​lån på 2 procent.

Den polske banksektor ser med andre ord ud til enten, at gå enten en mindre tilbagegang eller lidt større tilbagegang i møde. Hvis man skal tage rapporten for pålydende, hvilket jeg vil mene man bør gøre, da det er den polske bank sektor selv, som oplyser dette.

Men hvis man tager andre nøgletal i betragtning, så forventes det er den polske økonomi generelt set vil klare sig bedre næste år. For eksempel skulle den polske BNP stige i 2021 efter at være faldet i 2020.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?