Mindstelønnen i Polen stiger i 2021 og ny kommanditselskabs skat

Mindstelønnen i Polen stiger i 2021 og ny kommanditselskabs skat januar 4, 2021

Velkommen til årets første artikel på Biz i Polen og Godt Nytår til jer alle. Mindstelønnen i Polen stiger i 2021. Men det samme gør en lang række afgifter og der bliver også indført en ny skat i Polen.

Mindstelønnen stiger med 200 Zloty

Der er flere skatter og afgifter som stiger i Polen, her i det nye år. Det er både for private og for folk med egen virksomhed. Jeg vil selvsagt “blot” fokusere på sidstnævnte.

Fra 1. januar 2021 er mindstelønnen i Polen 2800 Zloty brutto (4675,72 Kroner) Det er  200 Zloty mere end i 2020. Desuden stiger den laveste timeløn fra 17 til 18 zloty og 30 groszes (30,56  Kroner) brutto.

Mindstelønnen på de 2800 Zloty brutto betyder, at medarbejderen modtager 2061 Zloty netto (3441,66 kroner). Sidste år var beløbet 2600 Zloty brutto og nettobeløbet 1920 Zloty (3206,21 Kroner).

Ifølge data fra GUS (Polens svar på Danmarks Statestik) steg antallet af mennesker, der modtog mindstelønnen  i december 2019 med 1,4%. op til 1,5 millioner mennesker. Der er som bekendt cirka 38 millioner mennesker i Polen.

Beløbet fastsat af regeringen

På baggrund af det faktum, at man i det såkaldte Social Dialog Råd ikke lykkedes at nå til enighed om mindstelønnen i 2021, blev beløbet fastsat af regeringen.

De fleste af arbejdsgiverorganisationerne gik ind for, at holde mindstelønnen uændret eller hæve den til det minimumsniveau, der er fastsat i forordningerne, dvs. op til 2716 Zloty brutto ( 4535,45 Kroner).

OPZZ og Trade Union Forum foreslog en højere sats. Regeringens forslag blev støttet af “Solidarność” samt Union of Entrepreneurs and Employers.

Den gennemsnitlige løn i Polen, er iøvrigt fortsat langt bagefter EU gennemsnittet og vil tage mange år for Polen at indhente. Hvis det vel, at mærke fortsætter med, at stige i samme tempo.

Løn for overarbejde og lignende stiger

Samtidigt med at mindstelønnen stiger også andre ydelser beregnet på baggrund heraf, f.eks. godtgørelse for natarbejde samt fratrædelsesgodtgørelse for kollektive afskedigelser.

Så det er en god idé, at kontakte din polske revisor og har du ikke en bør du få en. Det vil jeg meget kraftigt anbefale. Hvorfor har jeg blandet beskrevet her (kun for Biz i VIP medlemmer). Men det er også en del af den konsulentrådgivning som jeg tilbyder, herunder at finde den rette revisor for dig og din virksomhed.

En ZUS sats bliver dyrere

Den såkaldte ZUS for początkujących przedsiębiorców, præference ZUS for nystartede stiger fra 780 Zloty til 840 Zloty ( kroner). Det er som bekendt hver måned, det skal indbetales. ZUS er en Social og sundhedsforsikring.

Der er forskellige ZUS satser og grundet den nyeste COVID-19 hjælpepakken, kan det være at du ikke behøver at indbetale ZUS i disse måneder. Men det kommer an på hvilken type virksomhed som du driver i Polen.

Husk også at du skal betale for dine ansattes ZUS, såfremt at du har medarbejdere ansat naturligvis. Dog er der en mulighed for helt lovligt, at undgå dette.

Det er blandt andet noget jeg kommer ind på i Opstart af firma i Polen forløbet samt i et busniess i Polen online konsulentrådgivnings møde. Såfremt dette ønskes og du er selvsagt altid velkommen til, at kontakte mig for yderligere information om mine services angående det polske marked.

 Ny kommanditselskabs skat i Polen

Udover ovenstående indføres der en helt ny kommanditselskabs skat i Polen. Det har jeg tidligere skrevet om, var på trapperne. Betaler du skat uden for Polens grænser, modregnes det iøvrigt ikke længere i den polske betalte skat.

Ejer du ejendomme i Polen, kommer du også til at betale mere i ejendomsskat. I den forbindelse er der også flere afgifter, foreksempel på affaldsindsamling.

Som tidligere nævnt er dette “kun” nye skatter og gifter, som er relateret til folk som der driver forretning i Polen. Der er også mange afgifter for private som stiger eller som bliver introdukseret i Polen.

Men det er ikke så overraskende igen, hvis du har fulgt med på disse sider. Eftersom det offentlige budget i Polen er knaldrødt og det skyldes ikke udelukkende COVID-19.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?