Mange polske banker er i rødt og de svageste overlever ikke

Mange polske banker er i rødt og de svageste overlever ikke oktober 8, 2020Skriv en kommentar
Mange polske banker er i rødt og de svageste overlever ikke

Der er flere og flere polske banker som har røde tal på bundlinjen og deres samlede tab vokser. Lav eller endog negativ rentabilitet gør det desuden vanskeligt for dem at rejse kapital, så yderligere fusioner kan forekomme. Det skriver det polske dagblad Rzeczpospolita.

20 polske banker taber penge

Efter årets første 8 måneder havde 20 polske banker (10 kommercielle og 10 kooperative) et samlet nettotab på 1,1 mia. Zloty, rapporterede det polske finanstilsyn og det samlede underskud i den polske bankverden er voksende.

De resterende banker i sektoren tjente i alt 6,6 mia Zloty indtil August i år. Under hensyntagen til de nylige resultater fra børsnoterede banker kan det konkluderes, at tabene hovedsageligt skyldes en gruppe af mindre banker, skønt store banker også lider under pandemien (dette kan ses i det faldende investeringsafkast, dvs. afkast af egenkapitalen).

Den polske banksektor er delt i 2

Allerede inden pandemien var opdelingen mellem disse grupper synlig, præsidenten for banken PKO BP, Zbigniew Jagiełło, sagde endda, at det polske banksektor var adskilt i to dele. I den ene er der omkring otte store og mellemstore långivere, i den anden – over 12 små universelle banker, som på grund af deres størrelse har for lav ROE (egenkapital afkast). Nu er opdelingen endnu dybere.

“Et fald i effektiviteten har været forventeligt, i årevis har denne opdeling været dybere og krisen og de dermed forbundne rentesænkninger fremskyndede kun denne proces spektakulært.

Sandheden er, at banker uden for top ti vil finde det meget vanskeligt at tjene på deres kapitalomkostninger. Deres ejere bør bortset fra et par specialiserede pengeinstituter, søge efter købere i stedet for at fortsætte med at drive deres forretning – siger Marcin Materna, analyseleder afdeling ved banken Millennium DM til Rzeczpospolita.

Banksektoren i Polen har for lav rentabilitet

“I Polen har banksektoren fra begyndelsen af ​​2015 og 2016 for lav rentabilitet til at dække kapitalomkostningerne. Pandemien og rentenedsættelserne forværrer dette problem yderligere – påpeger Marcin Czaplicki, adjunkt ved Warszawa School of Economics.

De seneste data fra den polske finanstilsyn viser, at sektorens nettoresultat efter otte måneder udgjorde 5,6 mia. Zloty, dvs. det er halvt niveauet for et år siden. ROE faldt med 2,3 point til 4,2% og vil fortsat blive forringet. “Disse data bekræfter, at det økonomi-understøttende dryp i form af nul rentesatser har stadig stærkere negative bivirkninger på resultaterne og stabiliteten i banksektoren,” vurderede PKO BP-økonomerne.

Små banker lider især, siger eksperter ifølge den polske avis. En fusion af to eller tre mindre banker kan overvejes. Men under de nuværende forhold vil det være vanskeligere, skønt historien kender til sådanne tilfælde, hvor små banker voksede ved opkøb og kom ind i top ti for de største banker i Polen.

Polsk bankgarantifond kan forhindre konkurser i banksektoren

“Situationen, hvor nogle af disse banker har mindre overskud eller endda urentable, virker måske ikke så farlige for økonomien i dag. Vi taler om mindre banker, så konkurs for en af ​​dem vil ikke ryste systemet. Der er trods alt bankgarantifonden, vi har også til rådighed potentielt store fonde, hvis behovet skulle opstå

Hvis det imidlertid ikke drejede sig om en, men flere banker på kort tid, kunne situationen blive farlig for banksektoren og økonomien. Desværre kan dette være konsekvenserne, af en ikke særlig god politik over for banksektoren, ikke kun i Polen, men også i resten Europa – siger Materna til det polske dagblad.

Det handler om at stramme reglerne, der resulterer i høje omkostninger, høje kapitalkrav og beskatning samt svækkelse af bankernes position i forhold til kunder (debitorer). Hvilket resulterer i en afmatning i udlånsvæksten.

Et lavere investeringsafkast end kapitalomkostningerne betyder, at det er vanskeligt for bankerne at udfylde kapitalgabene. Hvilket gør, at investorer ikke finder branchen attraktiv. Bankskatten fratog mange banker kapital, hvilket kunne være nyttigt i dag til at reparere balancen, og rentenedsættelsen fratog dem en del af deres basisindkomst, som er nettorenteindtægter. Derudover er andelen af ​​provisioner eller overskud fra finansielle operationer lavere i små banker end blandt de ledende banker.

Tilbage betaling af polsk bankskat kan evt. hjælpe bankerne

“Krisen kan også afsløre den ikke så strenge tilgang til, at skabe hensættelser eller yde lån, som det er tilfældet med de største banker, der kontrolleres af udenlandske investorer og fungerer i overensstemmelse med de standarder, der er fastsat.

Ændring af reglerne hjælper ikke, for selv en reduktion i bankskatten hjælper måske ikke, når virksomheder står over for tab og starter inddrivelsesprogrammer. Måske ville det hjælpe med at tilbagebetale skat, herunder bankskat, mod fremtidige tab. Selvom denne operation sandsynligvis ville være risikofyldt, vil den forbedre virksomhedernes kapitalposition og give dem mulighed for at gennemgå krisen uden behov for at tage mere drastiske skridt – foreslår Materna.

Han vurderer, at hver branche gennemgår kriser, hvor de svageste elimineres. Så det er svært for bankerne at undgå det. -“Det er dog værd at minimere tabene i forbindelse med denne sektor, fordi det er en meget vigtig industri set fra hele økonomiens synspunkt. Måske ville en slags skjold være nyttigt for banksektoren” – tilføjer Millennium DM-analytikeren til det polske dagblad Rzeczpospolita.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?