Inflationen i Juni steg uventet i Polen

Inflationen i Juni steg uventet i Polen juli 24, 2020Skriv en kommentar
Inflationen steg uventet i Juni i Polen

Efter tre måneder med stabil tal skød inflationen i Polen igen i vejret, helt præcist op til 3,3% i Juni. Det udtaler GUS som er en polsk offentlig statestik institution

Regeringen forventede et yderligere fald til 2,5%

I starten af ​​2020, før coronavirus-pandemien ramte Polen, registrerede landet nogle af de højeste inflationsrater i verden og nåede 4,7% å i Februar og 4,6% i Marts. Analytikere mener, at den efterfølgende nedlukning overfladisk “frøs” priserne på visse varer og tjenester. Men nu, efterhånden som økonomien optøer, vises der forsinkede prisstigninger, rapporterer Business Insider Polska. Sidste måned forudsagde Europa-Kommissionen, at Polen som det eneste land i EU, vil have en inflation som vil være højere i år end i 2019.

Ifølge økonomer fra ING Bank Śląski skyldes stigningen hovedsageligt af kerneinflation (priserne på varer og tjenester, der udelukker fødevare- og energisektorerne, som har tendens til at være mere ustabile) og de steg fra 3,8% til 4%.

Mange tjenesteudbydere, såsom frisører eller tandlæger, har opkrævet ekstra “coronavirus “gebyrer” for at kompensere for de ekstra omkostninger, som er kommet i forbindelse med de nye sanitetsregler. Disse ekstra udgifter, er stort set blevet videregivet til kunderne i form af prisstigninger, skriver økonomer hos den polske bank mBank.

Fortsat høj inflation i Polen sommeren over i år

Inflationen forventes også, at forblive høj gennem hele sommeren, hvor flere polakker tilbringer dette års ferier i landet,  snarere end at rejse til udlandet. Efterhånden som feriegæster bruger flere penge i Polen, er der et større pres på priserne på restauranter og hoteller.

Økonomer i Pekao-banken forudser, at inflationstrykket vil falde i løbet af året. Efterhånden som folk vender tilbage til arbejdet og når lønningerne ikke vil stige yderligere. I hvert fald i indeværende år.

ING-eksperter er stort set enige i at forudsige, at inflationen falder til under 2,5% ved årets udgang, rapporterer Business Insider Polska. Priserne på forbrugsvarer steg i Juni med 3,3% i forhold til det foregående år og 0,7% i forhold til Maj’s tal.

Som et resultat af hurtigere inflation vil reallønnen , som allerede er trukket ned af den økonomiske nedgang grundet nedlukningen af samfundet som følge af ​​coronavirusen, falde yderligere indenfor en en overskuelig fremtid. Inflationen i euroområdet var også højere end forventet i denne måned.

Højere lønninger og lidt højere pension i Polen

Indenfor det seneste år har inflationen generelt set været stigende i Polen og det skyldes flere forhold. Dels er lønningerne set over en bred kam steget og dels er pensionerne sat lidt op. Begge dele har givet folk flere penge mellem hænderne og forbruget er da også steget.

Til trods for de førnævnte stigninger i lønnen og pensioner, så er de fortsat lave sammenholdt med størstedelen af Europa inklusiv Danmark.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?