Drevet forretning i Polen i næsten 30 år

Drevet forretning i Polen i næsten 30 år august 26, 2020Skriv en kommentar
Drevet forretning i Polen i næsten 30 år

Der er flere og flere danskere som bosætter sig i Polen i de senere år. Hvilket jeg blandt andet kan se, som admin for Danskere i Polen gruppen på facebook. Men der er også enkelte danskere, som har boet her i flere årtier.

En af dem er Per Henrik Beesche Hansen som har drevet forretning i Polen i næsten 30 år. I samme periode har han også været bosat i Polen. Jeg har haft fornøjelsen, at interviewe Per og det kan du læse her.

Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund for at flytte til Polen mv.?

Jeg arbejdede i 80’erne i Danmark med projekteksport til Afrika, og lavede dengang en aftale med LOT om fragt charter til Afrika. Dette gjorde mig interesseret i Polen, og senere forsøgte jeg med vekslende held, at etablere forskellige former for produktion hos underleverandører i Polen for eksport, hovedsageligt til Danmark.

Konsekvensen var at jeg tilbragte mere og mere tid i Polen og til sidst besluttede jeg mig til at flytte herned. Det er nu ca. 30 år siden. På det tidspunkt var de fleste i Danmark af den opfattelse, at jeg var gået fra forstanden. Dengang var trafikken udelukkende den anden vej.

Hvad har ændret sig mest i Polen fra dengang til nu? Set udelukkende fra en business vinkel?

Landet er ikke til at genkende. Dengang var hovedproblemet mentaliteten. Den totale mangel på forretningsinteresse. Handelscentralerne den gang gjorde hvad de kunne, for at skaffe sig af med kunderne, for de fik jo alle deres løn. Uanset om de arbejdede eller ikke, så hvorfor have besvær med kunder?

Produktionsvirksomhederne havde stort set ingen erfaring med kvalitetskontrol, og det var et stort problem.

Hvad arbejder du med i dag?

Dels udlejer jeg erhvervsejendomme og dels har jeg netop startet en projekt med salg af livsforlængende kosttilskud – det er noget, der er en del omtale af i medierne.

Er kosttilskud populært på det polske marked?

Kosttilskud generelt ja, men her taler vi konkret om NMN og Resveratrol og det er noget helt nyt i Polen. Faktisk, så er den bølge kun lige netop begyndt i Polen. Der er endnu ikke oversat litteratur om emnet til polsk.

Hvilke fordele er der ved at drive forretning i Polen?

Det lokale marked er relativt stort og det er i fortsat vækst. Polen er efterhånden ved at komme af med sit tidligere rygte for dårlig kvalitet. Beskatningen af mindre virksomheder er lav. Der er kreativitet i Polen, hvilket hjælper udviklingen generelt.

Hvad er mest besværligt ved at drive forretning i Polen?

Der er desværre en del problemer. Jeg ser hovedproblemerne som manglende retssikkerhed, kaos og inkompetence i den offentlige administration, forfejlet ZUS system og vanskelig adgang til finansiering på grund af en kombination af bureaukrati og paranoia i bankerne og offentlige krav.

Hvad er de største forskelle på, at drive forretning i Polen og så i Danmark?

I Danmark hersker der stabilitet og udviklingen kan i vid udstrækning forudsiges. Der er let adgang til finansiering. Omkostningerne og beskatningen er høj og markedet er begrænset. I Polen er næsten alt muligt, men det kræver kreativitet og evnen til at tænke ‘out of the box’. Mulighederne her ser jeg som større og potentialet som stort.

Men der er en del faldgruber, og tingene ændrer sig hurtigt, både markedsmæssigt og på enhver anden måde.

Hvordan tror du det er, at lave forretning i Polen om 5 år?

Jeg tror at markedet vil fortsætte med at vokse, og købekraften også. Men jeg forventer desværre ingen betydelige forbedringer i retssikkerhed og offentlige systemer. Så det vil fortsat være en udfordring.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?