Der er ingen spor af eksportkrise i Polen

Der er ingen spor af eksportkrise i Polen september 16, 2020Skriv en kommentar
Der er ingen spor af eksportkrise i Polen Eksport

Den polske eksport af varer genvandt sin styrke efter nedgangen i foråret 2020 (grundet COVID-19) og hurtigere end importen. Forbedringen af ​​handelsbalancen førte til et rekordoverskud i Polen på betalingsbalancen.

Krisen styrker den polske økonomis status som eksportør udtalte Piotr Bujak, som er cheføkonom for PKO BP på Twitter. Han kommenterede de seneste tal vedr. Polens handelsresultater. Det skriver det polske dagblad Rzeczpospolita.

Den polske eksport stiger og import falder fortsat

I Juli steg, som rapporteret af Polens Nationalbank, værdien af ​​den polske eksport af varer (i euro) med 2,7 procent, sammenlignet med samme periode sidste år.  Det efter en stigning på 3 procent tilbage i Juni måned.

Det var den anden måned med eksportvækst samenlignet med samme periode i 2019 og det efter lockdown i foråret, hvor den globale økonomi blev lammet. Importen  i Juli faldt, men klart langsommere end i de foregående måneder. Det faldt med 3,9 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Covid-19-pandemi krisen gav Polen eksport problemer

Da Covid-19-pandemi krisen var på sit højeste kollapsede både den polske eksport og import, førstnævnte endnu mere. Faktisk var der tale om en direkte eksportkrise

Men det faktum, at eksporten som tidligere nævnt kom sig hurtigere, har ført til en markant forbedring af Polens handelsbalance. I Juli beløb det sig til næsten 1 mia. Zloty, og i perioden Maj til Juli udgjorde overskuddet i handel med varer 5 mia. Zloty.  Det har aldrig været så stort i en sammenlignelige perioder.

Beregningerne af Piotr Soroczyński, cheføkonom for det polske handelskammer, viser, at Polens overskud på betalingsbalancen i de 12 måneder, der sluttede i Juli, udgjorde 14,4 mia. Euro, dvs. en rekord på 2,7 procent. Frem til Juni udgjorde dette mindre end 12 mia. EUR eller 2,3%. af Polens BNP.

Den systematiske forbedring af den polske økonomis eksport/import tal har været synlig i årevis. Men før pandemien, var dens drivkraft stort set Polens voksende overskud i international handel med tjenester.

I mellemtiden har krisen stoppet denne proces. Selv om den økonomiske situation inden for international handel med tjenester klart forbedrede sig om sommeren, er den langt fra normal i handel med varer. Ifølge mandagens NBP-data faldt indtægterne fra eksport af tjenester med 7,3% i Juli set i forhold til denne periode i 2019.

Værdien af ​​import af tjenester til Polen faldt med 9,4%. set i forhold til samme periode sidste år. Som et resultat udgjorde vores overskud i international handel med tjenester i 12 måneder til slutningen af ​​Juli 23,2 mia. Zloty, mens det før pandemien oversteg 25 mia. EUR.

Som den polske Nationalbank (NBP) forklarede i en kommentar til mandagens tal, blev “de største stigninger i eksportens værdi registreret i salg af varevogne, bilbatterier, motorer, tv-apparater og møbler”. Dette er industrier, hvor der ikke “kun” er en høj eksport, men også import. Derfor kan stigningen i eksporten give en begrænset økonomisk vækst for Polen.

Polske investorer har øget efterspørgsel på udenlandske investeringer

I de seneste data vedr. betalingsbalancen, henledes opmærksomheden på polske investorers stadige stærkere efterspørgsel efter udenlandske investeringer. Dette fænomen har været synligt siden begyndelsen af ​​pandemien.

I Juli brugte indenlandske investorer over 3,7 mia. Zloty på køb af aktier og obligationer (inklusive andele i investeringsfonde) på eksterne markeder. Tallet var det samme tilbage i Juni. Polakkerne investere iøvrigt også mere i udlandet på børserne, viser de seneste tal på området.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?