CASE: forvent at arbejdsløsheden stiger på lang sigt i Polen

CASE: forvent at arbejdsløsheden stiger på lang sigt i Polen december 8, 2020Skriv en kommentar

Ifølge præsidenten for Center for Social og Økonomisk Analyse (CASE)  i Polen, vil den vanskelige situation som mange polske virksomheder er i (grundet COVID-19 restriktionerne) tvinge dem til at fyrer flere ansatte. Men arbejdsgivere kan ikke gøre det, på grund af den modtagne statsstøtte. Dette kan forværre deres økonomiske problemer.

Bekymrende tendens angående arbejdsløsheden i Polen

“Vores undersøgelse Diagnoza. Plus (D +) viser et stop for stigningen i ledigheden. Den er i øjeblikket omkring 6 procent. Dette er det samme niveau, som vi observerede i sommeren inklusiv i juni. Jeg tror, ​​at dette er en bekymrende tendens , “vurdere Dr. Izabela Styczyńska, præsident for CASE i en kommentar til Newseria. Efter hendes opfattelse bør vi normalt forvente et fald i arbejdsløsheden i Polen, på grund af sæsonarbejde i forbindelse med perioden før ferien, som skulle finde sted i øjeblikket.

En undersøgelse foretaget af forskere fra universitetet i Warszawa i samarbejde med tænketanke, inklusiv CASE inddrager ikke “kun” de personer, der er registreret på arbejdskontorer som arbejdsløse og leder efter et job. Men også dem, der af forskellige årsager, f.eks. børnepasning, kan ikke udføre eller søge arbejde.

Kun hver sjette ledige registreret

Undersøgelsen viser, at selv om arbejdsløsheden i registerdataene ikke er ændret siden juli, steg antallet af personer, der var klar til at påtage sig et job, men midlertidigt ikke ledte efter det. Det vil sige i løbet af denne periode. Et foruroligende fænomen er, at kun hver sjette ledige i efteråret blev registreret på arbejdsformidlingen, hvilket er mindre end om sommeren.

Ifølge Dr. Izabela Styczyńska kan vi forvente en stigning i ledigheden på lang sigt. “Virksomheder, der modtog statsstøtte under tidligere på året, var forpligtet til ikke at afskedige arbejdere. De kæmper stadig med forskellige typer begrænsninger samt afmatning på markedet. Hvilket betyder, at de skal afskedige disse mennesker, ellers vil de gå konkurs.

Men formelt kan de ikke gøre det, fordi de bliver nødt til, at betale pengene tilbage til den polske stat. Hvilket igen medfører risiko for konkurs, så disse mennesker mister deres job alligevel, ”forklarede hun.

Hvorvidt den polske regeringen vil ændre reglerne, således at disse polske firmaer ikke skal betale støtten tilbage er uvist. Men faktum er, at der fornyligt er lanceret en ny hjælpepakke til de virksomheder som er ramt af corona restriktionerne.

Desuden har Polen også modtaget penge fra EU øremærket til, at forhindre en stor stigning i arbejdeslsheden i Polen. En økonomisk støtte som skulle blive øget, men kun fremtiden vil vise om den kan medvirke til, at forhindre et fald i beskæftigelsen i Polen.  En udvikling som du fortsat vil kunne læse om på disse sider.

close
Konsulentrådgivning om det polske marked

Tilmeld dig nyhedsbrevet. Få gratis guiden til de 10 vigtigste trin før du starter en virksomhed i Polen (6 sider).

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del viden - del siden

Vil du gerne have 38 mio. potentielle nye kunder?